nedeľa 18. januára 2015

Ako Švajčiari zotročili finančný svet

Hlavnou udalosťou posledného týždňa bola bezpochyby panika na finančných trhoch, obrovská volatilita na menových pároch CHF a na niekoľko sekúnd aj nulová likvidita. Menový pár EUR/CHF dokonca zaznamenal asi najväčší pohyb v priebehu jednej minúty v celej histórii obchodovania na Forexe (viac ako 2000 pipov). Za všetkým môžeme hľadať jedno rozhodnutie Švajčiarskej centrálnej banky (SNB) a to zrušenie tzv. pegu na páre EUR/CH, teda zrušenie minimálneho kurzu, ktorý táto centrálna banka stanovila pred čosi viac ako troma rokmi na úrovni 1,2. Prečo sa tak stalo, keď ešte v decembri SNB hovorila o tom, že tak skoro peg nezruší?

Po zrušení pegu sa prezident SNB Thomas Jordan vyjadril, že tento krok bol nevyhnutný a takáto politika už nebola udržateľná. Je to pomerne náhla zmena rétoriky, za tak krátky čas. Práve preto to malo taky silný dopad na celý finančný svet. Zahrňujúc malých retailových obchodníkov, ktorí prišli o stovky eur, ďalší o tisíce, až desaťtisíce. No o desiatky až stovky miliónov prišli veľkí inštitucionálni obchodníci, hlavne banky a čo je zarážajúce aj brokerské spoločnosti. Všetci si až príliš navykli, že SNB bude neustále intervenovať a tak oni budú špekulatívne veľmi ľahko zarábať. Boli to pre nich istoty, ktoré náhle vyhasli. Obrovská chamtivosť ich dohnala do extrémne náročných pozícii, až sa museli zmieriť zo stratami. Boli totiž otrokmi „istôt“, ktoré im SNB dala. Môžeme sa opýtať, či si to teda obchodníci nespôsobili sami. Niekto môže súhlasiť aspoň z časti, iný zasa aj tak bude nadávať, že prerobili, lebo „istoty“ tu mali byť ešte dlhý čas. SNB nás jednoducho nachytala nepripravených. Čo však bude nasledovať?

Máme tu extrémnu situáciu. Nikto nedokáže v súčasnosti určiť, kde môže mať švajčiarsky frank rovnováhu. Bude naďalej posilňovať voči ostatným menám? Keď sa pozrieme na jeho hodnotu, voči euru je najsilnejší minimálne od roku 1995. Voči japonskému jenu je dokonca na 35-ročných maximách. Všetko to signalizuje skutočne veľké problémy, do ktorých sa môže dostať švajčiarska ekonomika. Silný kurz bude znamenať deflačné tlaky a obrovské straty pre exportérov. Aj preto sa dá očakávať, že SNB bude stále intervenovať, až kým sa situácia neupokojí. No domnievam sa, že to bude mať aj psychologický efekt. Švajčiarsko je všeobecne vnímané ako bezpečný prístav pre investorov. Preto je aj stále taký tlak na ich menu. Ak by minimálne frank túto značku stratil, SNB by sa asi skôr potešila. No investori musia uvažovať, čo by bolo bezpečnejšie. Určitá nervozita už asi na trhoch panuje, čo podľa mňa signalizuje hlavne nárast ceny zlata, ako ďalšieho bezpečného prístavu, hlavne za posledné dva týždne. Ak bude nervozita stúpať, cena môže rásť aj naďalej. Môže to nastať aj na akciových trhoch? Obávam sa, že nie.

Menová politika centrálnych bánk rozhodne vie vyvolať pekný ošiaľ a koniec koncov, tento zásah môže byť predkrm oproti tomu, čo nás môže čakať neskôr. Budúci týždeň je na programe zasadanie Európskej centrálnej banky, kde sa očakáva nasadenie kvantitatívneho uvoľňovania a môžu sa diať veci. Spôsobí to ďalší pokles eura nebodaj, až ku parite oproti americkému doláru? Alebo trh už tak veľmi očakáva kvantitatívne uvoľňovanie, že už teraz je jeho nasadenie v hodnote eura zarátané? Čo je silnejšie, dlhotrvajúce očakávania a sentiment na trhu alebo priamy už fyzicky zásah do ekonomiky? Som presvedčený, že takéto otázky si treba klásť. No odpoveď asi už taká jednoduchá nebude.

Zásah SNB môžeme hodnotiť ako typickú Čiernu labuť, ktorú popisuje Nassim Nicholas Taleb. Neexistoval na ňu žiaden ekonomický model, nedala sa predvídať zo žiadnych štatistík a predsa mala ohromný dopad. Určite môžeme očakávať aj ďalšie čierne labute a môžeme iba dúfať, že práve nás zasiahnu čo najmenej.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára